петък, 7 февруари 2014 г.

Трицветна торта „Шарлота”




Продукти: 6 бр. яйца 1 л прясно мляко, 1 ч.ч. захар кристал /250мл/, 6 с.л. захар, 5 с.л. с връх брашно, 3/4 ч.ч. смелени орехи, 1 с.л. ром /коняк/, 2 ванилии, 50 г стафиди, 2-3 с.л. с връх какао, 2 бр. бишкоти „Савоярди” стрити на прах, 2 средни банана, 200 мл сироп от компот, 4 пакетчета желатин – 40 г

Приготовление: В сиропа от компот разтваряме 1 п. -10
  г желатин. Нарязваме бананите на кръгчета и ги подреждаме на дъното на форма за кекс. Заливаме с разтворения в сока желатин /Аз загрявам леко сока до пълното разтваряне на желатина/. Оставяме в хладилника да стегне.
Разтваряме в 300 мл вода на водна баня останалия желатин. Загряваме леко свареното мляко , прибавяме разбитите на пяна жълтъци, захар и брашно. Слагаме при постоянно бъркане и разтвореният желатин / важно е млякото и желатина да са еднакво топли/. Варим на водна баня докато сместа се сгъсти. Не трябва да има пяна отгоре. Оставяме да се охлади. През това време разбиваме на сняг 6-те белтъка и 6-те с.л. захар. Прибавяме ги към охладения крем /10 мин след снемане от огъня/, като бъркаме с дървена лъжица внимателно до пълното им омесване. Разделяме сместа на три части. Към първата прибавяме бишкотите, ванилиите и стафидите. Към втората - смелените орехи и коняка, към третата какаото.
Изваждаме формата от хладилника /стига и малко по-вече от час да стегне, във фризера или хладилна камера става по-бързо/ и заливаме с първата смес. Оставяме в хладилника да стегне и така, докато залеем с трите смеси.
По около 20мин. отнема.
Тортата трябва да престои минимум 24 часа в хладилник, за да стегне желатина и да може да бъде обърната.
Обръщане – по ръбовете минавате с тънък нож на дълбочина 1 см . Слагате формата в гореща вода за 5-6 сек. и веднага обръщате върху подходяща подложка.
Можете да направите тънък блат за торта „Добуш” и да обърнете върху него готовата „Шарлота”.

Добър апетит!

Вариант с малини и шоколадов ликьор в блата с какао


 

4 коментара:

  1. Благодаря за хубавите рецепти. Взех си някои добри идеи за крема и за глазурата на тортите. Още веднъж благодаря.

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятна торта! Всичко което показвате е чудесно!

    ОтговорИзтриване