понеделник, 31 март 2014 г.

Шекерпаре


Рецептата е от турската кухня. Популярна сладост си е, топи се в устата и всеки си има начин да я приготвя.

Продукти: 150 г маргарин / при стайна температура /, 2 яйца и 1 жълтък, за да се маже повърхността, 1/2 ч.ч. захар, кристал, 1/2 ч.ч. грис , 1 пакетче бакпулвер – 10 г, 1 бр. ванилия, 3- 3.5 ч.ч. около 500 г брашно

Сироп: 3 ч.ч. вода – 750 мл, 3ч.ч. захар – 600 г, сок от ½ лимон.

Лешници, бадеми или орехови ядки за украса, олио за намазване. 

Начин на приготвяне: Сиропът се приготвя, като захарта и водата се кипват за около 12 мин. Преди да се свали от котлона се прибавя пресния лимонов сок. Оставя се да се охлади добре.
Яйцата, захарта и маргаринът се разбиват много добре. Постепенно се добавят пресятото брашно, омесено с бакпулвера и накрая на тънка струя грисът. Трябва да се получи МЕКО тесто. Оформят се топчета колкото орех и се нареждат в намазнена с олио тава. Мажат се с разбит жълтък и отгоре се слага по един лешник /орехова ядка/, като се притиска леко. Пекат се в предварително загрята фурна на 190* около 15 - 18 мин. до златисто жълт отенък.
Непосредствено след изваждането им от фурната се заливат с предварително приготвен и добре охладен сироп.Оставят се около 3 часа да абсорбират течността.



Ч.ч. = 250 мл .

П.П. Може тестото да не поеме цялото брашно, така че не го слагайте наведнъж. Първо ¾ от количеството и прибавяте по малко, докато стане МЕКО тесто.

Добър апетит!



4 коментара:

  1. Поредното изкушение, което трябва да се пробва. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. interesen kulinaren blog s mnogo raznoobrazni rezepti...imam edin vapros kam rezeptata-moje li margarina da se zameni s maslo? blagodaria predvaritelno

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Няма проблем да се замени маргаринът с краве масло. Нали рецептата е с турски корени, та те предимно готвят с маргарин. Успех!

      Изтриване