сряда, 9 април 2014 г.

Арабски десерт от грис със сос


Лек и приятен сладкиш за любителите на гриса.
Продукти: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. грис, 80 мл вода, 2 с.л. какао, щипка канела.
сос - 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.ч. захар, 4 с.л. нишесте и 2 бр. ванилия.

Начин на приготвяне: Млякото със захарта се поставя в тенджера и разварява докато се стопи захарта. Какаото се размива със студена вода и на тънка струйка се прибавя към млякото, като се бърка постоянно. Грисът също на тънка струйка се прибавя. Сместа ври на тих огън и се бърка постоянно докато се получи гъста каша. Снема се от огъня, прибавя се канелата и оставя да постои 15-20 мин. да изстине. През това време правим соса. Варим млякото със захарта, прибавяме размитото в малко студена вода нишесте и бъркаме докато се получи гъст сос. Накрая слагаме ванилиите. Снемаме от огъня.
Разливаме изстиналия грис в подходящи съдове, притискаме леко и обръщаме по желание в чиния, като заливаме отгоре с направения сос.

Грисът може да си остане в съдовете, като отгоре го залеем със соса.

Ч.ч. = 200мл .

Добър апетит!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар