събота, 3 май 2014 г.

Табуле

Табуле е левантийска, ливанска салата традиционно приготвена от булгур , домати, ситно нарязан магданоз , джоджен и лук , подправена със зехтин , лимонов сок и сол , Въпреки че има много други варианти, например добавяне на чесън или маруля, и използване кус-кус вместо булгур . Традиционно служила като част от предястие в арабския свят, табуле е приета от кипърците, вариации на това са направени от турци и арменци, и тя се превръща в популярна храна днес.

Продукти: 2 ч.ч. ситно нарязан пресен магданоз, 4 бр. средно големи добре узрели домата, 1 ч.ч. ситно нарязан пресен джоджен, ½ ч.ч. булгур, 4 стръка ситно нарязан пресен лук, ½ к.ч. зехтин, сока на два лимона, 1 ч.л.- равна ситно смлян чер пипер, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Булгурът се почиства, измива и се отцежда. Залива се с 250мл.гореща вода на малки порции и се оставя да я попие, като съдът с булгура се захлупва. Отнема около 25-30мин. да поеме водата. Прецежда се. Прибавят се лимоновият сок и ситно нарязаните домати, обелени и изчистени от семенната част. Всичко се оставя да отлежи около 30 мин.  Магданозът, джодженът и лукът се нарязват на ситно, омесват се и към тях се прибавя сместа с булгура. Полива се със смес от зехтина, лимоновият сок. Разбърква се внимателно. Подправя се с черния пипер и сол.

Салатата трябва да бъде сочна, поднася се винаги прясно приготвена.


Добър апетит!

Лимоновият сок може да се намали или увеличи според вкусът Ви. Вместо джоджен можете да използвате 1 к.ч. накълцани пресни листа на мента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар