вторник, 21 октомври 2014 г.

Сиропиран турски сладкиш

Срещу този сладкиш навремето не съм записал име. Напълно е възможно да има рецепта по накакво наименование в нета. Тази преди време я взех от една съседка туркиня, лека й пръст. Беше ме почерпила за Байрама с тази сладост.

Продукти за 16 -20 броя.
За тестото – 125 г пшеничен грис, около 1.5 ч.ч. брашно, 100 мл студено прясно мляко, 1 малко яйце, 2 с.л. олио, 3 с.л. захар кристал, 1-2 щипки сода бикарбонат, 1 ванилия.
Плънка – ½ ч.ч. счукани орехи, сърцевината на 1 малък лимон.
Растително масло /олио/ за пържене
За сиропиране – 1.5 ч.ч. захар, 380 мл. вода, сокът на 1 лимон.
Ч.ч. =250 мл


Начин на приготвяне:
Направете първо сиропа. Нека захарта и водата да се варят 10 минути, после прибавете сока от лимона и оставете да изстине напълно.
Тесто -  В дълбок съд сложете пшеничният грис, залейте го с прясното мляко и го оставете да го абсорбира – около 10-15 мин. След това добавете яйцето, захарта, растително масло и всичко се разбърква с много добре с телена бъркалка. Сложете омесените, ванилия , сода  за хляб и брашно,постепенно. Може да поеме по малко или повече брашно от указаното. Трябва да се получи меко нелепнещо тесто.Оставете го да почине 20 минути.


Разточете го на лист с дебелина 2-3 мм  /Аз лично разделих тестото на две части и го разточих последователно/. Счукайте ореховите ядки на дребни парчета. Лимона попарете за 15-20 сек с вряла вода и обелете  кората. Очистете ципите и кожичките, и нарежете сърцевината на малки парчета.
Върху разточеното тесто ръсите счукани орехови ядки и лимон по цялата дължина и широчина. Навивате на руло, не стегнато, а да има разстояние /пролуки вътре/ , за да може да се изпържи и средата. Разделяте рулото на части с дължина 3 – 3.5 см .

Загрявате мазнината на малко над умерена температура / От 9 степени пържих на 5 –та/ и пържите отрязаните парчета от рулото изправени,  от двете страни докато покафенеят. Мазнината трябва да стига почти до върхът им.


Изваждате и пускате веднага в студеният сироп, като ги обръщате периодично. После изваждате и оцеждате.


Добър апетит!

10 коментара:

  1. Првокатооооооооооооор!!!! Ще ме накараш сега и грис да проям!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Йоли! Аз също не обичах гореща доматена супа. Но дайде време да си променя възгледите. Наистина е вкусотия. Малко, като вкус наподобява турска баклава с грис.Успех!

      Изтриване
  2. Много интересна рецепта и предполагам вкусна. Не съм запозната с турската кухня, но никога не е късно. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Интересно...Веднъж правих пак по турска рецепта нещо подобно, но беше с кори за баница. Наистина корите отвътре останаха сурови и не ми хареса никак. Тук ти си споменал да не се навива стегнато, но това достатъчно ли е за да не остане глетаво отвътре, още повече е тесто, и то със сода...?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Весе! Ако изпълниш точно рецептата, парчетата ще се изпържат отвсякъде и вътре. :) содата просто е символична. Веднъж дори бях забравил да я сложа и пак станаха. Най добри са след пълното им изстиване. Но ароматът е невероятен.

      Изтриване
    2. Благодаря, ще се старая значи да изпълня, колкото и да ме сърбят ръцете винаги да кръшна от написаното...:))

      Изтриване
    3. Весе, какво кръшкане? Останал съм с впечатлението, че си примерно момиче. :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Интересно изглежда, но дали не стават напоени с мазнина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Няма как да разберете, докато не опитате. :)
      На вкус и цветь, товарищей неть.
      Успех!

      Изтриване