сряда, 16 март 2016 г.

Касапски кебап


 
Приготвя се бързо и лесно. За предпочитане е да имаме под ръка прясно месо.

Въпреки че името на това ястие звучи страховито, то се ползва със завиден успех сред ценителите на вкусната българска кухня. В някои райони го готвят със сланина вместо олио. Съществува твърдение, че това не е здравословно. Като гарнитура към кебапа се поднася нарязан на полумесеци бял или червен лук, претрит леко със сол и поръсен с  няколко капки оцет, както и туршия или салата от кисело зеле, поръсена с червен пипер и олио. Може и с картофи на фурна.

Продукти: 1 кг свинско месо от бута или плешката, 3 с.л. олио, 2 големи глави кромид лук, 1 ч.ч. – 200 мл червено вино, 1 ч.л. суха чубрица, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1 с.л. червен пипер сол на вкус

Начин на приготвяне:. Месото измиваме, подсушаваме и нарязваме на дребни парчета. Слагаме да се задуши на умерено силен в тигана с олиото без да се соли. Подправяме с чубрица и червения пипер. Обръщаме няколко пъти докато се зачерви. Добавяме нарязаният на полумесеци лук и задушаваме, докато омекне, като пак разбъркваме често. Поръсваме черния пипер, заливаме с виното, посоляваме и оставяме да покъкри на по-слаб огън, за да изкипи алкохолът. Похлупваме с капак и се сваляме от котлона.
Оставяме се да престои десетина минути и сервираме в затоплени чинии.

Аз лично добавям 2-3 скилидки чесън и една средно голяма червена чушка към ястието.

Добър апетит!

Източник – българска национална кухня.

 

 

2 коментара:

  1. Много апетитен кебап! Друго си е да цвръкне някоя сланинка вътре :) Пък за здравословно ще го преглътнем с чаша винце :) Наздраве, Ванка!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Пеп! Аз лично гледам по месото да има тук таме сланинка, да не става сухо. Ястието отнася доста винце. Наздраве!

    ОтговорИзтриване