събота, 5 август 2017 г.

Яхния от зелен боб


 

Необходими продукти: 500 г зелен боб без конци, 4-5 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 морков, 1 голям домат, 3 с.л. олио /60 мл/, 1 ч.л. смлян червен пипер, 1 ч.л. с връх сол, щипка захар, 2 с.л. с връх препечено брашно, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, 2-3 с.л. накълцан пресен копър.
Вода, колкото да покрие зеленчуците

 
Начин на приготвяне: Бобът се измива добре и от двата края се подрязва. Ако има конци, се махат. Нарязва се на парчета с дължина 4-5 см . Накиснете го.
През това време загрейте олиото в тенджера. Запържете нарязаните лук, морков и скилидки чесън ,докато лукът стане „стъклен“. Прибавете червеният пипер и разбъркайте за 40 сек. После сложете настърганият домат с щипка захар. Разбърквайте периодично докато се сгъсти. Сложете оцедените нарязани шушулки зелен боб и вода колкото да покрие зеленчуците. Намалете огъня на умерен – да къкри и под похлупак варете около 45 мин., докато шушулките напълно омекнат – времето зависи от вида боб. Накрая прибавете размитото в малко вода препечено брашно, солта, зелените подправки и оставете сместа да кипне.  Готово.

Отстранете от огъня и оставете 10-15 мин. под похлупак. Сервирайте топло с кисело мляко или прясно сирене.
Добър апетит!

Вместо пресен копър, аз лично в ястието сложих 1ч.л. нарязана прясна чубрица и 1 с.л. пресен наряза джоджен, увеличих с още една лъжица магданоза. Получи се нещо много вкусно за моите предпочитания.

2 коментара:

  1. Правя по подобен начин зелен фасул, но не съвсем. А чубрица и джоджен никога не съм слагала, обичайно само копър и чесън.

    ОтговорИзтриване