неделя, 3 септември 2017 г.

Пикантно пилешко месо на тиган с ориз


 

Продукти: Около 600 г пилешки месо от гърдите /филе/, 4-5 скилидки чесън или 1 ч.л. чесън на прах, 1 с.л. лют чили сос, 1 с.л. бяло ароматно вино, 1 с.л. зехтин, 2 ч.л. бял оцет /ябълков/, 1 ч.л. мед, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1/2 ч.л. смлян червен пипер, 1 ч.л. сол – равна.
100 г мариновани гъби- нарязани.

За пържене - 60 мл зехтин + 60 мл бяло ароматно вино.
За гарнитура 200 г ориз, 400 мл вода, 100 г зелен грах /бланширан или от консерва/, 2-3 щипки черен пипер, 2-3 щипки шафран, 1 ч.л. равна сол, 3 с.л. зехтин.

Начин на приготвяне: Пилешкото месо се измива добре и нарязва на дребни парчета – 3 см или лентички. Омесва се в дълбок съд с останалите продукти. Захлупва се и се забравя за 2 часа на хладно място /не хладилник/
После се изважда, оцежда и запържва в 60 мл олио на умерено силен огън до зачервяване от двете страни. След това се добавят бялото вино и гъбите. Като кипне течността се изключва нагревателният уред и захлупва месото. Оставя се да престои така 15 мин.
Оризът се измива 4 пъти и накисва във вода за 30 мин. Оцежда се, подсушава се и запържва в зехтина колкото да си смени цвета- около 3 мин. Налива се горещата вода. Вари се на силен огън докато кипне, след което се намаля на слаб и под капак докато се свари напълно. Накрая се прибавят подправките, солта и граха.

Месото се сервира върху ориза още топло.
Добър апетит!

3 коментара: